top of page

2021 Şubat Ayı Gökyüzü Gözlem Rehberi

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2021


2021, teleskopunuzu kullanmak, gece gökyüzünde daha fazla nesne ve asteroid tespit etmek için harika bir yıl. Şubat 2021’de gece gökyüzünün tadını çıkarmak için bilmeniz gereken her şeyi derlediğimiz bu yazıyı Şubat ayı gökyüzü gözlem rehberiniz olarak kullanabilirsiniz.

  • 1 Şubat - Venüs

Gün doğumundan önce doğu-güneydoğu ufkunun çok üzerinde, ayın yalnızca ilk birkaç günü görülebilen Venüs'ü mutlaka yakalamaya çalışın.

  • 2 Şubat: Asteroid 18 Melpomene

Melpomene; silikatlar ve metallerden oluşan büyük, parlak bir asteroiddir. Asteroid 18 Melpomene, Yengeç takımyıldızında olacak. Dünya'nın neresinde olursanız olun, gece yarısı olduğunda gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaşacaktır. Ancak en parlak haliyle bile çıplak gözle ulaşılamayacak kadar zayıf bir nesnedir; dürbün veya orta açıklığa sahip bir teleskop gerekli olacaktır.

  • 3-13 Şubat: Venüs, Jüpiter ve Satürn Güneş'in uzak tarafında bulunurken Merkür, Dünya Güneş arasında konumlanacak.

Bu tarihlerde artık nadiren kullanılan astronomik bir terim olan "yanma" gerçekleşecektir. Bu, gökyüzündeki Güneş'e yakınlığından dolayı gözlemlemeyi imkansız kılan gök cismi anlamına gelir. Bir gezegen, Güneş kavuşumunda veya yakınındayken onun yanmış olduğunu da söyleyebiliriz. Bu on günlük aralıkta, çıplak gözle görünen beş gezegenden dördü yanma olarak kabul edilebilir. Dünya'dan bakış açımıza göre Venüs, Jüpiter ve Satürn Güneş'in uzak tarafında bulunurken Merkür bizimle Güneş arasında konumlanmıştır.

Venüs de 6 Şubatta Satürn ve 11 Şubatta Jüpiter ile çok yakın bir karşılaşma yaşayacak. Dışarıda bırakılmaması gereken Merkür ise 13'ünde Venüs ve Jüpiter'e katılacak ve üç gezegen, 5 ° 'den daha az genişlikte dar bir çember oluşturacak. Normalde herkesi dışarı çıkıp bu göz alıcı gözlükleri görmeye teşvik etmek harika olurdu ancak Güneş'e çok yakın bir yerde meydana geleceği için görünmeyecekler. Sonuçta dört gezegenin hepsi yanmış durumda.

  • 4 Şubat: Ay son çeyrekte

Bu aşamada Ay, doğrudan güneş ışığında yarı-yol olması nedeniyle yarım Ay olarak görünür; ışıklı kısım azalıyor ve yeni Ay evresine doğru ilerliyoruz.

  • 8 Şubat: α-Centaurid meteor yağmuru

Şubat ayında göktaşlarını görmek istiyorsanız, en iyi zaman 8 Şubat gecesi α-Centaurid (alfa Centaurid) meteor yağmurunun zirve yapacağı zaman olacaktır. Α-Centauridler tipik olarak her yıl 28 Ocak - 21 Şubat arasında meydana gelir; 2021'de en yoğun gecenin 8 Şubat'ta olması bekleniyor.

α-Centauridleri tespit etmek için, Erboğa takımyıldızını arayın. Gece gökyüzünün o bölgesindeki herhangi bir yerden meteorları görebilmelisiniz.

  • 8 ve 9 Şubat: Hilal Ay

Hilal Ay'ı görmek için gün doğumundan yaklaşık 20 dakika önce dışarı çıkın ve doğu/güneydoğuya bakın. Dürbün yardımcı olabilir. Çünkü ışık çok zayıf olacak.

  • 11 Şubat: Venüs-Jüpiter kavuşumu

11 Şubat Perşembe sabahı, yerel gün doğumundan yaklaşık 20-30 dakika önce Venüs ve Jüpiter gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Gün doğumuna yakın gelirseniz, gökyüzünde daha yüksek olurlar ancak gökyüzü parlaklığı nedeniyle görünmezler. Venüs ve Jüpiter çıplak gözle görülebilmelidir, ancak dürbün kullanmak onların yerini belirlemenize yardımcı olabilir. Gökyüzündeki en parlak "yıldızlar" olacaklar.

  • 11 Şubat: Yeni Ay

Yeni ay, ışığın olmayacağı anlamına gelir. Bu ay döngüsü, derin kış gökyüzünde yıldızlara bakmak için mükemmel bir fırsattır. Ay, Dünya'nın Güneş ile aynı tarafında yer alacak ve gece gökyüzünde görünmeyecek. Bu, galaksiler ve yıldız kümeleri gibi sönük nesneleri gözlemlemek için ayın en iyi zamanı. Çünkü müdahale edecek Ay ışığı yok. Bu nedenle gözlem yapanlar, Pleiades'i ve Andromeda Galaksisini görebileceklerdir.

  • 14 Şubat: İşte sevgilinizle de yapabileceğiniz bir fikir! Jüpiter'i gün doğumundan önce tespit etmeye çalışın.

Jüpiter, gün doğumundan en az yarım saat önce, doğu-güneydoğu ufkunun yakınında çok aşağıda görünmeye başlayacak.

  • 18 Şubat: Ay ve Mars'ın Kavuşması

18 Şubat akşamı yıldızlara bakıyorsanız, Mars ve Ay'ı da arayın. Doğu gökyüzünün alacakaranlık saatlerinde birbirlerinden yaklaşık 3 ° 41 ° uzakta görünecekler. Bu gece, Ay kabaca% 42 aydınlanacak. Ay oldukça parlak olacağından bu, gezegene doğrudan bakmak için harika bir yol değildir, ancak bir teleskop veya dürbün Mars'ın paslı parıltısını daha ayrıntılı olarak ortaya çıkaracaktır.

  • 19 Şubat: İlk Çeyrek Ay

Bu aşamada Ay, bir yarım Ay gibi görünür ve yarısı doğrudan güneş ışığı ile aydınlatılır.

  • 22 Şubat: Asteroid 29 Amphitrite

Şubat ayında ikinci kez asteroid izleme fırsatı için, bu tarihi takviminizden işaretleyin. Gece yarısı gibi gözlem yapmaya başlayabilirsiniz. Muhtemelen ana kuşaktaki en büyük 5. S-tipi asteroit ve bu gece en parlak haliyle görünecek. Aslan takımyıldızında Amphitrite asteroidini arayın.

  • 27 Şubat: Dolunay

Güneş ve Ay, Dünya'nın karşı tarafında yer alacaktır. Bu dolunay, ilk Kızılderili kabileleri tarafından Kar Ay'ı olarak biliniyordu çünkü en yoğun karlar genellikle yılın bu zamanında düşerdi. Sert hava avlanmayı zorlaştırdığı için bu ay, bazı kabileler tarafından Açlık Ay'ı olarak da bilinir.

  • 28 Şubat: Merkür

Küçük bir gezegen olan Merkür, çoğunlukla güneşin parıltısında o kadar gizlidir ki en iyi zamanlarda bile fark etmek zor olabilir. 2021'de Merkür'ü görmek için ilk iyi şansınız 28 Şubat sabahı olacak. Gün doğumundan önce, gün batımından hemen sonra Güneş hala ufkun altında, ancak Merkür onun üzerindeyken Merkür'ü görebilirsiniz. Merkür, gün doğumundan önce ufkun üzerinde 17 ° olan zirve yüksekliğine ulaşacaktır. Merkür'ü görmek için batı ufkunu net bir şekilde görmeniz gerekecek ve güneş ufkun tamamen altına inene kadar göz koruması kullandığınızdan emin olun.


Yelda Gündeğer



Kaynaklar:




130 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page