top of page
Ebru Çelen

2021'de Gökyüzünde Neler Olacak?

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2021


2021'de yaşanacak gökyüzü olayları, ay evreleri, meteor yağmurları, kavuşumlar ve dahası bu takvimde...


OCAK 2021

2 Ocak Dünya Güneş’e en yakın konumda olacak

2-3 Ocak Quadrantids (Dörtlük) meteor yağmuru: Gece yarısından sonra kuzey-doğudan yükselecek olan Çoban Takımyıldızı ve Büyük ayı takımyıldızı civarına bakmak gerekir.

13 Ocak Ay Yeni Ay evresinde: Ay'ın evrelerinden ilki. Dünya'dan bakıldığında Ay ile Güneş aynı tutulum boylama sahip olduğunda meydana gelmektedir. Ay, bu aşamada görünmezdir.


21 Ocak Ay Dünya’ya en uzak konumda olacak

24 Ocak Merkür en büyük doğu uzanımında olacak. Akşam gökyüzünde, ufkun üzerindeki en yüksek konumda olacağı için Merkür'ü görmek için en iyi zaman budur. Gün batımından hemen sonra batı gökyüzündeki gezegeni görebilirsiniz.

28 Ocak Dolunay olacak. Ay'ın Güneş'e göre Dünya'nın ters tarafında kaldığı evresi.


ŞUBAT 2021

3 Şubat Ay Dünya’ya en yakın konumda

11 Şubat Ay Yeni Ay evresinde olacak. Bu, galaksiler ve yıldız kümeleri gibi sönük nesneleri gözlemlemek için ayın en iyi zamanıdır çünkü müdahale edecek ay ışığı yoktur.

18 Şubat Mars ve Ay birbirine yakın konumda olacaktır.

26 Şubat Satürn, Jüpiter ve Merkür gün doğumundan önce birbirlerine yakın görünecekler

27 Şubat Dolunay olacak


MART 2021

2 Mart Ay Dünya ‘ya en yakın konumda olacak

6 Mart Merkür en büyük batı uzanımında olacaktır.

13 Mart Ay Yeni Ay evresinde olacak.

20 Mart Ekinoks: Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.

28 Mart Dolunay olacak


NİSAN 2021

12 Nisan Ay Yeni Ay evresinde olacak.

17 Nisan Ay ve Mars birbirlerine yakın görünümde olacaklar.

22-23 Nisan Lyrid (Çalgı) meteor yağmuru: Thatcher kuyruklu yıldızının geride bıraktığı toz parçacıkları tarafından oluşur. Kuzey-doğu'dan yükselen Çalgı Takımyıldızı'nın parlak yıldızı Vega’nın civarına astronomik tan’ın bitiminden itibaren bakılabilir Kuzey yarım küreden en iyi sabaha karşı izlenirken, Güney yarım kürenin orta enlemlerinden de izlenebilir.

· 27 Nisan Dolunay ,Süper Ay: Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olacak, aynı zamanda ay dolunay evresinde olacağı için daha parlak olacaktır.


MAYIS 2021

5-6 Mayıs Eta Aquarid (Eta Kova) meteor yağmuru: Halley kuyruklu yıldızının geride bıraktığı toz parçacıkları tarafından oluşur. Gece yarısından itibaren doğu yönünden yükselen Kova Takımyıldızı civarında izlenebilir.

11 Mayıs Ay Yeni Ay evresinde olacak. Gezegenleri gözlemlemek için iyi bir zaman

26 Mayıs Ay Dolunay evresinde olacak.

26 Mayıs Tam Ay Tutulması: Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Bu tür bir tutulma sırasında, Ay yavaş yavaş koyulaşır ve ardından paslı veya kan kırmızısı bir renk alır. Tutulma, Pasifik Okyanusu boyunca ve doğu Asya, Japonya, Avustralya ve Batı Kuzey Amerika'nın bazı kısımlarında görülebilecek.

28 Mayıs Venüs ve Merkür gün batımından sonra batıda birbirine yakın konumda gözlemlenebilecek.

31 Mayıs Ay ve Satürn gece yarısından sonra doğuda birbirine yakın konumda olacak.


HAZİRAN 2021

8 Haziran Ay Dünya’ya en uzak konumda olacak

10 Haziran Halkalı Güneş Tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu tutulma Rusya, Arktik Okyanusu, Batı Grönland ve Kanada’da gözlemlenecektir. Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya'nın büyük bölümünde kısmi bir tutulma görülecektir.

21 Haziran Yaz gün dönümü. Bu tarihte en uzun gündüz en kısa gece yaşanacaktır. Kuzey Yarımküre' de yazın ilk günü (yaz gündönümü) ve Güney Yarımküre' de kışın (kış gündönümü) ilk günüdür.

24 Haziran Dolunay, Süper Ay; Ay, Dünya'ya en yakın yaklaşıma yakın olacak ve normalden biraz daha büyük ve daha parlak görünebilir.


TEMMUZ 2021

4 Temmuz Merkür en büyük batı uzanımında olacak. Bu, Merkür'ü görmek için en iyi zamandır çünkü sabah gökyüzünde ufukta en yüksek noktasında olacaktır.

6 Temmuz Dünya Güneş’e en uzak konumda olacak

10 Temmuz Ay Yeni Ay evresinde olacaktır.

24 Temmuz Ay Dolunay evresinde olacak, Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde olacak.

27-28 Temmuz Delta Aquarid (Delta Kova) meteor yağmuru: Marsden ve Kracht kuyrukluyıldızlarının geride bıraktığı enkaz tarafından oluşur. Dolunaydan dolayı az sayıda meteor görebiliriz. En iyi gece yarısından sonra karanlık bir yerden gözlemleyebiliriz. Göktaşları Kova takımyıldızından yayılır, ancak gökyüzünün herhangi bir yerinden de görünebilirler.


AĞUSTOS 2021

2 Ağustos Satürn Dünya’ya en yakın konumda olacak. Daha parlak ve görünür olacağından, halkalarını ve uydularını gözlemlemek ve fotoğrafını çekmek için en iyi zamandır.

8 Ağustos Ay Yeni Ay evresinde olacak.

12-13 Ağustos Perseid (Kahraman) meteor yağmuru: Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı arkasında bıraktığı toz parçalarından oluşur. En iyi gözlemleme gece yarısından sonra karanlık bir yerden olacaktır. Göktaşları Perseus takımyıldızından yayılır, ancak gökyüzünün herhangi bir noktasından da görünebilirler.

19 Ağustos Jüpiter Dünya’ya en yakın konumda olacaktır. Bu yüzden gözlemlemek ve fotoğraflamak için en iyi zamandır.

22 Ağustos Ay Dolunay evresinde fakat bu dolunay Mavi Ay olarak geçmektedir. Normalde yılın her mevsiminde yalnızca üç dolunay vardır. Ancak her 29.53 günde bir dolunay meydana geldiğinden, bazen bir mevsim 4 dolunay içerecektir. Sezonun ekstra dolunayı mavi ay olarak adlandırılır. Ay mavi renginde görünmeyecek normal Dolunay olacaktır.


EYLÜL 2021

7 Eylül Ay Yeni Ay evresindedir.

14 Eylül Neptün Dünya’ya en yakın konumda olacaktır. Gözlemlemek ve fotoğraflamak için en iyi zamandır. Merkür’de en büyük doğu uzamında olacaktır. Akşam gökyüzünde, ufkun üzerindeki en yüksek noktasında olacağı için Merkür'ü görmek için en iyi zaman budur.

20 Eylül Ay Dolunay evresinde olacak.

22 Eylül Ekinoks gerçekleşecek yani gece gündüz eşitliği. Bu aynı zamanda Kuzey Yarımküre' de sonbaharın ilk günü (sonbahar ekinoksu) ve Güney Yarımküre' de ilkbaharın ilk günü (ilkbahar ekinoksu).


EKİM 2021

6 Ekim Ay Yeni Ay evresindedir.

7 Ekim Draconid Meteor Yağmuru: Saatte yalnızca yaklaşık 10 meteor üreten küçük bir meteor yağmurudur. İlk kez 1900 yılında keşfedilen 21P Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının geride bıraktığı toz taneciklerinden oluşur. Akşamın ilk saatlerinden itibaren tepe noktanızda bulunan Ejderha Takımyıldızı civarında izlenebilir.

20 Ekim Ay Dolunay evresinde olacak.

20-21 Ekim Orionid (Avcı) Meteor Yağmuru: Halley kuyruklu yıldızının geride bıraktığı toz taneciklerinden oluşur. Gece yarısından itibaren doğudan yükselen Avcı Takımyıldızının doğu yönündeki yıldızı Betelgeuse kuzeyine doğru bakılarak izlenebilir. Dolunay, bu yıl meteor yağmuru için bir sorun olacak. Parıltısı, en parlak göktaşları dışında hepsini engelleyecektir.

25 Ekim Merkür en büyük batı uzanımında olacak. Merkür'ü görmek için en iyi zamandır çünkü sabah gökyüzünde ufukta en yüksek noktasında olacaktır.

30 Ekim Venüs en büyük doğu uzanımında olacak. Akşam gökyüzünde, ufkun üzerindeki en yüksek noktasında Venüs'ü görmek için en iyi zaman budur.


KASIM 2021

4 Kasım Ay Yeni Ay evresinde olacaktır.

5 Kasım Uranüs Dünya’ya en yakın konumda olacak.

17-18 Kasım Leonid (Aslan) Meteor Yağmuru: Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızı tarafından geride bırakılan toz taneciklerinden oluşur. Gece yarısından itibaren doğudan yükselen Aslan Takımyıldızı civarına bakılabilir. Dolunay gökyüzüne hakim olacağı için gözleme olumsuz etkisi olacaktır.

19 Kasım Ay Dolunay evresinde olacak.

19 Kasım Parçalı Ay Tutulması olacak. Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer ve bir kısmı gölgede kalır. Dünya'nın gölgesinde hareket ederken Ay'ın bir kısmı kararacaktır. Tutulma, doğu Rusya, Japonya, Pasifik Okyanusu, Kuzey Amerika, Meksika, Orta Amerika ve batı Güney Amerika'nın çoğu yerinde görülebilecek.


ARALIK 2021

4 Aralık Tam Güneş Tutulması olacaktır. Bu tam güneş tutulmasının görmek için Antarktika'ya vegüney Atlantik Okyanusu kadar seyahat etmeniz gerekecek. Güney Afrika ve Namibya'daki yerler de dahil olmak üzere Güney Afrika'nın bazı kısımlarında hava izin verirse, kısmi bir güneş tutulması gözlemlenecektir.

4 Aralık Ay Yeni Ay evresinde olacaktır.

13-14 Aralık Geminid (İkizler) meteor yağmuru: Geminidler, meteor yağmurlarının kralıdır. 3200 Phaethon olarak bilinen bir asteroidin geride bıraktığı enkaz tarafından oluşur. İkizler Takım yıldızı'nın parlak iki yıldızı olan Castor ve Pollux civarına bakılabileceği gibi yılın en kuvvetli meteor yağmuru olduğundan gökyüzünün her bölgesinden gözlenebilir.

19 Aralık Ay Dolunay evresinde olacak.

21 Aralık Kış gündönümü gerçekleşecek. Kuzey Yarımküre' de yılın en kısa günüdür. Güney Yarımküre' de yılın en uzun günüdür ve yaz gündönümü olarak adlandırılır. Bu, Kuzey Yarımküre'de kışın ilk günü (kış gündönümü) ve Güney Yarımküre'de yazın (yaz gündönümü) ilk günüdür.

21-22 Aralık Ursid Meteor Yağmuru: Ursidler, saatte yaklaşık 5-10 meteor üreten küçük bir meteor yağmurudur. Tuttle kuyruklu yıldızının geride bıraktığı toz taneciklerinden oluşur. Meteorlar Küçük Ayı takımyıldızından yayılır. Neredeyse dolunay, bu yıl en parlak göktaşları dışında hepsini engelleyen bir sorun olacak.

564 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page