2021 Eylül Ayı Gökyüzü Gözlem Rehberi
Adeta gökyüzü şenliği havasında geçen ağustos ayından sonra hepiniz eylül ayına hoş geldiniz. Hiç merak etmeyin eylül ayında da gökyüzü gayet canlı ve ilginç astronomik olaylarla dolu. Bu ay bir dizi gezegene bakma fırsatını yakalayacak, birkaç diğer gök cismi ve tabii ki eylül ekinoksu ile karşılaşacağız.
İster yıldız gözleminde yeni olun, ister diğer ilginç astronomik manzaralardan bazılarını arıyor olun, eylül ayında gece gökyüzünde görmekten mutlu olacağımız çok şey var.
Ek olarak, Eylül bir mevsim değişikliğine işaret ederek sonbahar mevsimine geçişimizi temsil eder. Bu, auroranın (kutup ışıklarının) yarım küreleri değiştirmeye başladığı anlamına gelir; kuzey ışıklarını görmek için seyahatleri planlamamızın tam zamanı.

Mustafa Aydın Mart 2019 Finlandiya
Bu yıl Eylül gecesi gökyüzünde görebilecekleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye hazır mısınız? Burada Eylül 2021’de meydana gelen en önemli gök olaylarının tam listesine sahipsiniz.
Gökyüzü objelerinin nerede olduğunu bulmak isterseniz buraya tıklayınız.
1 Eylül: Aurigids Meteor Yağmuru
Aurigids meteor yağmuru, yaklaşık 2000 yıl önce Dünya’nın yanından geçen uzun periyotlu kuyruklu yıldızdan kaynaklanmaktadır. Günümüzde; bu meteor yağmurunun, mükemmel görünür koşulları varsayarsak, aktivitenin zirvesinde saatte sadece altı meteor üretmesini bekleyebiliriz. Sonbaharın gelişini yıldızlara bakarak kutlayıp birkaç meteor görebilirsiniz, üstelik Ay sadece %26 aydınlatılacak.
3 Eylül: Merkür
3 Eylül’de Merkür, güneş battıktan sonra ufkun sadece 11° üzerinde, akşam gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaşacak.
6 Eylül: Yeni Ay
6 Eylül 2021 Pazartesi gecesi, Ay’ın Dünya ile Güneş arasından geçeceği ve Dünya’dan görülemeyeceği yeni Ay olacak. Yeni Ay’ın olduğu gün, çoğu ay-güneş takvimi için yeni ayın başlangıcını işaret eder. 6 Eylül Pazartesi gün batımı, İbrani takviminde Tishrei’nin başlangıcını işaret ediyor. Tishrei’nin ilk ve ikinci günleri, yılın başı veya Yahudi Yeni Yılı olan Roş Aşana’dır.
Yeni Ay’ın etrafındaki günler, gece gökyüzünü fotoğraflamak için mükemmel bir fırsat sunar. Samanyolu’nun Galaktik Merkezini görebilir. Ayrıca Yıldız İzlerini de yakalayabilirsiniz. Yıldız izi nedir diye merak ediyorsanız uzun pozlama ile yıldızların gökyüzündeki hareketlerinin kaydedilmesine yarayan ve astrofotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniktir. Gece dışarı çıkıp fotoğraf çekmek için her zaman mükemmel bir bahanedirler.
9 Eylül: ε-Perseids (Epsilon Perseids) Meteor Yağmuru
Gökyüzü açıksa 9 Eylül’de ε-Perseids meteorlarını tespit etmeye çalışabilirsiniz. Maksimum değerlerinde, güneybatı gökyüzünde yüksek olan Kahraman takımyıldızının genel alanından gelen saatte kabaca 5 ε-Perseid arayabilirsiniz.
9 Eylül: Ay ve Venüs
Yeni Ay’ı geçerken, Ay ve Venüs arasında yakınlaşma olacak. Parlak Venüs, büyüyen hilal Ay’ın 4°04′ yakınında görünecek. Ay ve Venüsü yakalayarak Astrofotografi konusunda şansınızı denemek için sizce de harika bir fırsat değil mi?
10 Eylül: Kuyruklu Yıldız 4P/Faye
Eylül ayı başlarında, kuyruklu yıldız 4P/Face, 10 Eylül’de ulaşacağı Güneş’e en yakın noktası olan günberiye yaklaşıyor. Onu görmek için büyük bir teleskopa ihtiyacınız olacak ve yerel saatle sabah yaklaşık 2 ile 5 arasında yola çıkıp Toros takımyıldızı boyunca ilerleyen kuyruklu yıldızı bulmaya çalışacaksınız.
Copyright © 1991 by Herman Mikuz (Crni Vrh Observatory, Slovenia)
11 Eylül: Asteroit 2 Pallas
11 Eylül’de asteroit 2 Pallas tespit edilmek için ideal bir konuma gelecek. Hepsinden iyisi, gece gökyüzünde Neptün’e çok yakın olması nedeniyle 11 ile 14 Eylül arasında herhangi bir zaman, teleskopunuzu çekip Kova takımyıldızındaki bu iki nesneyi tespit etmeye çalışmak için kaçırılmaz bir fırsattır.
14 Eylül: Neptün
Saat 09:06 UTC’de Neptün, Dünya’ya en yakın konumunda ve görünen yüzü Güneş tarafından tamamen aydınlatılıyor. Yılın diğer zamanlarından daha parlak ve gece boyunca görülebilir. Neptün’ü gözlemlemek ve fotoğraflamak için harika bir zaman. Ancak, Dünya’ya en yakın konumunda bile olsanız, Neptün’ü çıplak gözle ancak yıldız şeklinde bir ışık noktası olarak ayırt edebilirsiniz. Gezegeni görmek için bir teleskop kullanmanız tavsiye edilir.
16 Eylül: Ay ve Satürn
Satürn ve Jüpiter, Büyük Kavuşumlarından sonra gece gökyüzünde birbirinden uzaklaşmaya devam ediyor. Şimdi her biri bir günden fazla arayla Ay’a yakın bir yaklaşım sergiliyor. Bu, birbirlerinden görece uzaklıklarının iyi bir göstergesi. 16 Eylül gecesi, Satürn’ü Ay’ın yakınında görebilirsiniz. Ay, bu gece %87’de oldukça parlak bir şekilde aydınlatılıyor – bu nedenle, Satürn’ün halkalarını veya kendi uydularından herhangi birini tespit etmeye çalışırken Ay’dan dolayı biraz ışık kirliliği yaşayabilirsiniz.
17 Eylül: Ay ve Jüpiter
Satürn’den sonra da Jüpiter sırasını alır ve 17 Eylül’de gece yarısı, Jüpiter ve Ay en yakın konumlarında görünürler. 11 günlük parlak bir Ay, Jüpiter’i ve Galilean uydularını tespit etmenizi etkileyebilir.
20 Eylül: Dolunay
Dolunay 20 Eylül 2021 Pazartesi akşamı saat 19:55’te olacak. EDT. Ay, Pazar akşamından Çarşamba sabahına kadar bu süre zarfında yaklaşık 3 gün boyunca dolu görünecek.
22 Eylül: Eylül Ekinoksu
Kuzey yarımkürede “sonbahar ekinoksu” ve güney yarımkürede “ilkbahar ekinoksu” olarak adlandırılan Eylül Ekinoksu, dünyanın kabaca eşit uzunlukta gündüz ve gece yaşadığı noktayı işaret ediyor. Ekinoks için gece gökyüzünde görülecek bir olay olmasa da, gezegenimizin Güneş Sistemindeki yerini ve Güneş’in etrafında nasıl yörüngede kaldığımızı düşünmek için harika bir zaman. Güneş’in, Kuzey Yarımküreden Güney Yarımküreye giderek Dünya’nın ekvatorunu geçtiği zamandır.
Çektiğiniz fotoğrafları bize de göndermeyi unutmayın! Instagram'dan @stellarxperiences hesabımızı etiketleyerek fotoğrafları bizimle de paylaşın.
2021 Ekim Ayı Gözlem Rehberinde tekrar görüşmek üzere, o zamana kadar diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz!
Yelda GÜNDEĞER
Referanslar:
“Astronomy Calendar —Upcoming Events”, timeanddate.com