top of page

2021 Haziran Ayı Gökyüzü Gözlem Rehberi

Haziran gecelerinde gökyüzü ilgi çekici manzaralarla dolu olacak. Gezegen izleme fırsatından tutun da küçük bir meteor yağmuru ve hatta Kuzey yarımkürenin geniş bir bölümünde en azından kısmen görülebilecek bir Güneş tutulmasına kadar, haziran ayı çok hareketli geçecek.


Yeni Ay’ın tarihine bakmayı, Samanyolu Galaktik Merkezini ve Yıldız İzlerini fotoğraflamak için yerler aramayı sakın ha unutmayın! Haziran ayı, her iki yarım kürede de bunu yapmak için mükemmel bir ay olacaktır.


Photo by Hristo Fidanov on Pexels.com


Ayrıca Yıldız İzlerinin fotoğraflarını çekmeyi de deneyebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflarda bizi de "@stellarxperiences" olarak etiketlemeyi unutmayın!



Photo by Brooke Lewis on Pexels.com


Kuzey Yarımküre, geceler daha kısa olsa da, meydana gelen bazı astronomik olayları fotoğraflama fırsatını kesinlikle bulacağız. Samanyolu, haziran gecelerinde gökyüzüne hakim olacak ve bunu görmek, sandığımızdan daha kolaydır. Dürbün, teleskop, battaniyelerinizi alın ve haziran ayında gökyüzünün harikalarını görmek için dışarı çıkın!


Güney Yarımküredeyseniz ise uzun kış gecelerinden en iyi şekilde yararlanmayı unutmayın!


Not: Göksel olayların bu astronomi takvimi, ayın evreleri, meteor yağmurları, tutulmalar, muhalefetler, kavuşumlar ve diğer ilginç olaylar dahil olmak üzere önemli gök olaylarının tarihlerini içerir. Bu takvimdeki astronomik olayların çoğu çıplak gözle görülebilir, ancak bazıları en iyi görüntüleme için iyi bir çift dürbün gerektirebilir. Lütfen tüm tarihlerin ve saatlerin Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) olarak verildiğini unutmayın, yerel tarih ve saatinize dönüştürülmesi gerekir.


Credit: Pete Lawrence,

https://www.skyatnightmagazine.com/advice/skills/how-see-planets-night-sky-june/


Şimdi gelelim 2021 Haziran ayında meydana gelen en önemli gök olaylarına.

  • 1 Haziran – Ay ve Jüpiter’in Kavuşumu

Haziran ayına son birkaç yıldır deneyimlediğimiz gezegen Jüpiter ve Satürn kavuşum çiftinin ikinci yarısıyla başlıyoruz. Bu iki gaz devi, geçen Aralık ayında birbirlerine doğru hareket ediyorlardı ve gökyüzündeki en yakın görsel noktasına ulaştılar; şimdi ise birbirlerinden uzaklaşıyorlar – ancak her ikisinin de her ay Ay ile yakın görsel yaklaşımları var. 1 Haziran sabahı (şafağa kadar), Jüpiter ve Ay’ın birbirlerine yakın duracaklar ve kabaca 4 ° 37′ aralıklı olacaklardır. Bu, kolumuzu tam olarak uzattığımızda yumruğumuzun yüksekliği kadardır.

  • 4 Haziran – Asteroid 63 Ausonia

4 Haziran’da asteroid 63 Ausonia muhalefette olacak. Terime aşina olmayanlar için bu, asteroidin dünyevi perspektifimizden Güneş’in karşısına yerleştirileceği anlamına gelir. Güneş, 63 Ausonia’yı diğer zamanlara göre daha iyi aydınlatacak ve bu da teleskopla görmeyi kolaylaştıracaktır.



Işık eğrisi ters çevirme teknikleri kullanılarak hesaplanan 63 Ausonia’nın üç boyutlu bir modeli .http://astro.troja.mff.cuni.cz/projects/asteroids3D/web.php?page=db_asteroid_detail&asteroid_id=128


Bu asteroid, Scorpius takımyıldızında görülebilecek taşlı bir Vestiyen asteroididir ve yerel saatle gece yarısı civarında gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaşacaktır (konumunuz ne olursa olsun).

  • 10 Haziran: “Ateş Çemberi” Güneş Tutulması

Haziran ayının büyük astronomik olayı gün içinde gerçekleşiyor! 10 Haziran’da dünyanın bazı bölgeleri halka şeklindeki bir güneş tutulmasına tabi tutulacak. Genellikle tutulmanın “Ateş Çemberi” olarak adlandırılan Ay, Dünya ile Güneş arasından geçecek ve gökyüzünde muhteşem ateşli görünümlü bir manzara yaratacaktır.


Ay, bu “ateş çemberi” Güneş tutulması sırasında Dünya’dan 251.200 mil (404.300 km) uzaklıkta olacağından, Ay diski Güneş’ten biraz daha küçük görünecektir (tam olarak % 5,7). Böylelikle Ay, Güneş’in önünden kare şeklinde geçtiğinde yıldızın yüzünü tamamen kaplamayacak, bunun yerine bir Güneş ışığı halkası görünür kalacaktır. Bu oldukça alışılmadık bir tutulma olacak.


Halka şeklindeki Güneş tutulmasının bu birleşik görüntüsü, 21 Mayıs 2012’de Japonya, Kawasaki’den Koji Kudo tarafından çekildi. (Resim kredisi: Koji Kudo)


Halka açıklık yolu, kuzey Kanada (Ontario ve Nunuvut), Grönland ve Sibirya’nın bazı kısımlarından geçecek; Yukarı kuzey yarımkürenin büyük bir kısmı kısmi tutulmayı görebilecek..

  • 10 Haziran: Yeni Ay

Ay, Dünya’nın Güneş’le aynı tarafında yer alacak ve gece gökyüzünde görünmeyecek. Bu aşama 10:54 UTC’de gerçekleşecek. Bu, galaksiler ve yıldız kümeleri gibi sönük nesneleri gözlemlemek için ayın en iyi zamanıdır çünkü müdahale edecek Ay ışığı olmayacaktır.

  • 12 Haziran: Ay ve Venüs’ün Kavuşumu

Geçen ay, Merkür ile kavuşması ve yakın görsel yaklaşımından sonra, Venüs diğer gezegenlerin saflarına katılıyor ve bu ay, Ay ile yakın bir yaklaşım sergiliyor. 12 Haziran gecesi gün batımından sonra, parlak Venüs’ü ve birbirinden sadece 1 ° 28 ° uzaklıkta görünen bir hilal ayının kıymığını görebilirsiniz. Ay sadece iki günlük ve% 4’ü aydınlatılmış olacak. Yani bu, teleskopunuzu çıkarmak, Venüs’e bir göz atmak ve Ay’ın dramatik sonlandırıcı çizgisini incelemek için harika bir fırsat.



Venüs ve Hilal, 15 Temmuz 2018’de alacakaranlıkta 1 ° aralıklarla belirecek. (Bob King)


  • 13 Haziran: Ay ve Mars’ın Kavuşumu

Bu ay, başka bir gezegeni görmek istiyorsanız 13 Haziran gecesinde gözlerinizi dört açın. Bu gece, Ay ve Mars, alacakaranlık penceresinde (enleminize bağlı olarak) birbirlerinin 2 ° 48 ′ mesafesinden geçerek yakın bir yaklaşma yapacaklar. Ay, küçülen bir hilal olacak ve bu gece sadece % 13’ü aydınlatılacak. Bu, bu ayki diğer gezegen kavuşumlarından önemli ölçüde daha iyidir ve dışarı çıkıp yıldızları seyretmek için en iyi gecelerinden biri olmasını sağlar.

  • 21 Haziran: Haziran Gündönümü

20 Haziran 2021 Pazar sabahından başlayarak, Merkür gezegeni gün doğumundan yaklaşık 30 dakika önce ufkun üzerinde görünmeye başlayacak. Sabah alacakaranlığının başladığı 1 Temmuz’a kadar Merkür ufkun üzerinde görünmeye başlamayacak. Pazar gecesi 03:32 UTC, yaz gündönümü, baharın astronomik sonu ve yazın başı olacak. Gün ışığının en uzun olduğu gün bu olacaktır.



https://byjus.com/physics/difference-between-equinox-and-solstice/


  • 24 Haziran: Dolunay (Çilek Ayı, Gül Ayı, Bal Ayı)

Güneş ve Ay, Dünya’nın karşı tarafında yer alacaktır. Bu aşama 18:40 UTC’de gerçekleşecektir. Bu dolunay, ilk Kızılderili kabileleri tarafından Çilek Ayı olarak biliniyordu, çünkü olgunlaşan meyveleri toplamak için yılın zamanını işaret ediyordu. Aynı zamanda çilek hasat mevsiminin zirvesine denk gelir. Bu ay, aynı zamanda Gül Ayı ve Bal Ayı olarak da bilinir. Bu aynı zamanda 2021 için üç süper ayın sonuncusu. Ay, Dünya’ya en yakın yaklaşıma yakın olacak ve normalden biraz daha büyük ve daha parlak görünebilir.


  • 27 Haziran – June Bootids Meteor Yağmurunun Zirvesi

Bazı yıllarda bu tahmin edilemeyen meteor yağmuru saatte 100’e kadar meteor “patlaması” yaşadı. Bunun 2021’de olup olmayacağından kimse emin değil; son patlama yılı 1998’deydi. June Bootids, son derece ‘uzun’ göktaşları olarak bilinirler ve bu göktaşlarının dünyanın atmosferine girdiği açı nedeniyle gökyüzünün büyük bir bölümünde yavaşça izlerler. Bu nedenle, bu yıl yalnızca bir veya iki tane görseniz bile, muhtemelen etkileyici bir manzara olacak!



Bu, June Bootids Meteor yağmurunun ışıltısının konumunu gösteren basitleştirilmiş bir gökyüzü haritasıdır. https://theskylive.com/meteorshower-junebootids


  • 27 Haziran – Ay ve Satürn’ün Kavuşumu

Aralık’taki Büyük Kavuşumlarından sonra Satürn ve Jüpiter, gökyüzünde görsel olarak birbirinden uzaklaşmaya başladılar. Bu, Ay’la olan yakın yaklaşımlarının zaman içinde daha da uzaklaştığı anlamına gelir. İlk önce Satürn, Ay’a yaklaşır. 27 Haziran sabah saatlerinde, Ay ve Satürn birbirinden sadece 4 ° 01 ′ uzaklıkta görünecek. Bu, Büyük Kavuşum kadar yakın değil, ancak Satürn’ü tespit etmek için iyi bir fırsattır.


  • 28 Haziran – Ay ve Jüpiter’in Kavuşumu

Ertesi sabah Jüpiter sırasını alır ve Ay’a yaklaşır. Jüpiter, Ay’ın 4.3º kuzeyinden 18:41 UTC’de geçer. Ay -12.4 büyüklüğünde ve Jüpiter -2.7 büyüklüğündedir. Bu sırada Ay evresi% 79.9’dur.


Kuzey yarımkürede yaz mevsiminden güzelce yararlanın, sizi bekleyen harikalar ve nesneler var. 2021 temmuz ayı gözlem rehberinde tekrar görüşmek üzere, diğer yazılarımızı da okumayı unutmayınız!


Yelda Gündeğer


Referanslar

554 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page