top of page

2021 Mayıs Ayı Gökyüzü Gözlem Rehberi

Mayıs ayı astronomik olaylarla dolu! Bunların tek bir tanesini bile kaçırmayın ve şimdiden planlarınızı yapın derim. Yeni Ay haftasını da aklınızda bulundurmayı unutmayın, Samanyolu Galaktik Merkezini yakalamak için harika bir fırsat sunuyor. Mayıs ayı bunun için harika bir ay olacak!


Photo by Jacub Gomez on Pexels.com


Ayrıca Yıldız izlerinin fotoğraflarını çekmeyi de deneyebilirsiniz. Yaratıcılığınızla birlikte birçok şekilde fotoğraflarla oynayabilirsiniz. Eminim sonuçlar muhteşem olacaktır. Çektiğiniz fotoğrafları bize de göndermeyi unutmayın! Instagram'da @stellarxperiences 'ı etiketleyerek çektiğiniz fotoğrafları bizimle de paylaşabilirsiniz!


Photo by Sourav Mishra on Pexels.com


Her şeyden önce, kaçırmamanızı önereceğim gök olaylarını aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Ardından günbegün gök olaylarına değineceğim.

  • 6-7 Mayıs’ta Eta Aquariids Meteor Yağmuru: Bu gecelerde Ay oldukça ince olacak. Yani hiç Ay Işığınız yok, rahat rahat fotoğraflayabilirsiniz.


  • Gökyüzünde parlayan Samanyolu Galaktik Merkezini yakalamak için Yeni Ay haftasından (11 Mayıs) yararlanmanızı ve kaçırmamanızı öneririm.


  • 17 Mayıs, Merkür’ün en büyük doğu uzamasını fotoğraflamak için müthiş bir tarih olacak.


  • 26 Mayıs’ta Süper Ay‘ı yakalamayı ihmal etmeyin. 2021’de olacak iki Süper Ay’ın ikincisidir. Ek olarak, Ay Dünya’ya en yakın noktasında (“sadece” 357.462 km veya 222.117 mil uzakta) olacağı için normalden daha büyük görünecek!


Şimdi gelelim Mayıs 2021’de meydana gelen en önemli gök olaylarına, haydi aşağıda buluşalım.


Photo by Hristo Fidanov on Pexels.com


  • 3 Mayıs: Ay ve Satürn’ün Birleşimi: Satürn, Ay’ın 2.4º kuzeyinden 19:59 UTC’de geçecek. Ay -11.9 büyüklüğünde ve Satürn 0.5 büyüklüğünde olacak. Bu sırada Ay evresi %50.1’dir.


  • 6-7 Mayıs: Eta Aquariids Meteor Yağmuru: Meteor Yağmuru 19 Nisan’dan 28 Mayıs’a kadar devam edecek ancak onu fotoğraflamak için en iyi zaman 6 Mayıs ile 7 Mayıs arasıdır. Zirve, 6 Mayıs 03:26 UTC’de saatte 50 göktaşı ile olacak.


Photograph: Shutterstock


Bu sırada Ay evresi %27.1’dir, bu nedenle meteor yağmurunun tadını çıkarabileceğiz (Ay yoktur). Ancak bu, gezegenin neresinde olduğunuza veya onu fotoğraflamayı planladığınız yere göre değişebilir. Bu Meteor Yağmuru her iki yarım küreden de görülebilir. Ancak en iyi şekilde Güney Yarımküre’de görülecek. Kuzey Yarımküre’de yoğunluğu daha düşük olacaktır.


  • 11 Mayıs: Yeni Ay: Ay, Dünya ile Güneş arasında olacak, bu nedenle Ay’ın parlak tarafı Dünya’ya bakacaktır. Ay evresi 19:01 UTC’de %0’dır. Yeni Ay çevresindeki günler, gece gökyüzünü fotoğraflamak için harikadır. Az önce yukarıda bahsettiğim gibi mayıs ayında Samanyolu Galaktik Merkezi görülebilir.


Kaynak: https://www.calendarbuzz.com/2021-calendars/may-2021-moon-calendar-lunar-phases-download.html


Ayrıca Yıldız izlerini de yakalayabilirsiniz. Bununla birlikte, kompozisyonunuza dikkat edin çünkü çoğu zaman ön plan, arka plandan daha önemlidir (veya daha fazla).


  • 13 Mayıs: Ay ve Merkür’ün Kavuşması: Merkür, 17:58 UTC de Ay’ın 2.1º kuzeyinden geçecek. Ay -8.8 büyüklüğünde ve Merkür 0.0 büyüklüğünde olacak. Bu anda Ay evresi %3.4’tür.


Kaynak: https://earthsky.org/?p=355699


  • 13 Mayıs: Ay ve Venüs’ün Kavuşması: Venüs 22:04 UTC’de Ay’ın 0.4º kuzeyinden geçecek. Ay -7.7 büyüklüğünde ve Venüs -3.9 büyüklüğünde olacaktır. Bu sırada Ay evresi %4.0’dır.


  • 16 Mayıs: Ay ve Mars’ın Kavuşması: Mars, Ay’ın 1.3º güneyinde ve 04:47 UTC’de geçecek. Ay -10.6 büyüklüğünde ve Mars 1.7 büyüklüğünde olacak. Bu anda Ay evresi %16.7’dir.


  • 17 Mayıs: En Büyük Doğu Uzamasında Merkür: Merkür en büyük uzamasına 08:04 UTC’de ulaştığında, Güneş’in 22.0º doğusunda yer alacak ve 0.3 büyüklüğünde parlayacak. Merkür’ün yörüngesi Güneş’e Dünya’nınkinden daha yakındır, bu da onun her zaman Güneş’e yakın göründüğü ve çoğu zaman Güneş’in parlaklığı nedeniyle solduğu anlamına gelir. Onu Güneş’ten en büyük ayrılığına (en büyük uzama) her ulaştığında sadece birkaç gün gözlemleyebiliyoruz.



Kaynak: https://earthsky.org/?p=356794


Bu fenomen, kendini yaklaşık her üç-dört ayda bir tekrar eder ve Merkür’ün Güneş’in doğusunda veya batısında olmasına bağlı olarak sabah veya öğleden sonra dönüşümlü olarak meydana gelir. Güneş’in doğusunda bulunduğunda, Güneş’in hemen ardından yükselir ve batar ve günbatımı sırasında görünür. Merkür’ü fotoğraflamak için en iyi zaman, günbatımından kısa bir süre sonradır.


  • 26 Mayıs – Dolunay (Süper Ay): 2021’in ikinci süper ayı. dolunay ise 11:15 UTC’de. Bu Dolunay, olağandışı bir şekilde Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu zaman gerçekleşir, demek istediğim, “sadece” 357.462 km (222.117 mil) uzaklıkta olduğu. Böylece Ay, diğer durumlarda olduğundan biraz daha büyük ve daha parlak görünür. Bu Ay, Ay’ın yıllık ortalama büyüklüğünden daha büyük. Bu yüzden buna Süper Ay deniyor. Ayrıca mayıs ayının dolunayı Çiçek Ayı olarak da bilinir çünkü bu, bahar çiçeklerinin bolca göründüğü bir zamandı.


  • 26 Mayıs: Tam Ay Tutulması: Batı Kuzey Amerika, batı Güney Amerika, Avustralya ve güneydoğu Asya’da insanlar, tam bir Ay tutulmasından geçerken Ay’ın kızarmasına şahit olacaklar. Bu dramatik astronomik olay; Güneş, Dünya ve Ay, gezegenimizin gölgesi Ay’ın yüzünü tamamen örtecek şekilde hassas bir şekilde hizalandığında meydana gelir. Tutulmanın toplam kısmı boyunca, Dünya’nın tozlu atmosfer halkasında parlayan Güneş ışığı, tayfın kırmızı kısmına doğru bükülür veya kırılır ve ayın yüzeyine atılır.


Kaynak: https://www.inverse.com/science/full-moon-calendar-2021


Sonuç olarak Ay, tutulmanın kısmi aşamasında koyu gri renkten, bütünlük sırasında kırmızımsı-turuncu bir renge dönüşecektir. Ay’ın tam rengi, Dünya atmosferindeki toz miktarına bağlı olarak değişebilir. Bu tam Ay tutulması, yumurta şeklindeki yörüngesinde Dünya’ya en yakın noktasında olan Ayla çakışır – bazen Süper Ay olarak adlandırılır – bu nedenle Ay diski ortalama bir dolunaydan daha büyük ve daha parlak olacaktır. Maksimum Ay tutulması 11:18 UTC’de gerçekleşecek.


  • 29 Mayıs: Venüs ve Merkür Kavuşumu:. Merkür saat 05:20 UTC’de Venüs’ün 0.2º güneyinden geçecek. Venüs -3.9 büyüklüğünde ve Merkür -2.3 büyüklüğünde olacak. Bu sırada Ay evresi %89,2’dir.

  • 31 Mayıs: Ay ve Satürn Kavuşumu: Satürn, Ay’ın 4.1º kuzeyinden 01:18 UTC’de geçecek. Ay, -12.3 büyüklüğünde ve Satürn 0.4 büyüklüğünde olacaktır. Bu sırada Ay evresi %73,2’dir.


2021 Haziran ayı gözlem rehberinde tekrar görüşmek üzere, diğer yazılarımızı da okumayı unutmayınız!


Yelda GÜNDEĞER



Referanslar


106 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page