top of page

SAMYANG 14MM F/2.8 ED LENS İNCELEMESİ

Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021




Teknik Özellikler

Test Edildiği Makine: Nikon D610, Sony A7S II

StellarX Skoru: 4 / 5




Kutu İçeriği

  • Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Lens

  • Ön Lens Kapağı

  • Arka Lens Kapağı

  • Lens Kesesi



İlk İzlenimler

Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC full frame gövdeler için üretilmiş f/2.8 diyafram değerine sahip, en ucuz, ultra geniş açı prime lens. Sağladığı odak uzunluğu ve diyafram açıklığı ile geniş açı astrofotoğrafçılık için piyasadaki en ulaşılır lens olarak da biliniyor. Stellar Xperiences Ekibi olarak bu lensin astrofotoğrafçılık performansını sizler için derinlemesine inceledik.


İncelememizi Full Frame formatındaki Nikon D610 ve Full Frame formatındaki Sony A7S II gövdeler üzerinde gerçekleştirdik. Kullandığımız modelin, Nikon F bayonete sahip, çipli versiyon olduğundan bahsetmekte fayda var. Samyang MF serisi lenslerin Nikon F versiyonları için, bayonet üzerinde bulunan elektronik kontakları sayesinde kamera ile iletişimi kurulabiliyor ve bu sayede lens bilgisi exif datasına yazılabiliyor. Ayrıca, bazı gövdeler üzerinde A / S / P modlarını kullanmak da mümkün olabiliyor (bu özellikler diğer bayonet uyumlu MF serisi için geçerli olmayabilir).

Ürün diğer tüm Samyang marka lensler gibi oldukça korunaklı bir kutuda, ambalajlanmış bir şekilde sizlere ulaşıyor. Kutu içeriğinde ise diğer Samyang lenslerden farklı olarak parasoley bulunmuyor. Bu lens, sahip olduğu bombeli ön camı sebebi ile herhangi bir filtre ile kullanılamıyor (filtre ile kullanmak isteyenler için, lens üzerine takılacak aparatlar ile kare formattaki 150x150mm ebatlarındaki filtreler kullanılabilir) ve parasoleyi lensin üzerinde sabit olarak bulunuyor. Diğer kutu içeriklerinden bahsedecek olursak, standart olarak lens için ön kapak, arka kapak ve bir taşıma kesesi ürünle beraber geliyor.

Öncelikle lensin genel tasarımından bahsedelim; Odak uzunluğu ve diyafram açıklığı sebebiyle ultra geniş açı lenslerde alışık olduğumuz aşırı büyük bir ön elemana sahip. Bu ön eleman ışık alımını sağlayabilmek adına bombeli bir şekilde tasarlanmış. Bu sebepten ötürü lens kapağı standart lens kapaklarının aksine lensin etrafını da çevreleyecek şekilde 2 klips ile lense tutturuluyor ve bu klipsler sayesinde lens kapağı düşme sorununu ortadan kaldırmış durumda. Aşağıya doğru indiğimizde oldukça geniş, yumuşak ve üzerindeki tırtıkları ile kavraması arttırılmış bir focus halkası mevcut.


Samyang 14mm f/2.8 birçok samyang lensin de olduğu gibi manuel focus bir lens, yani bu lensi makineleriniz üzerinde otomatik focus ile kullanamazsınız. Bu astrofotoğrafçılık konusunda hiçbir sorun teşkil etmiyor, af özelliği astrofotoğrafçılıkta aranan bir özellik değil. Ancak şunu söyleyebilirim ki; gündüz manzara ve portre çekimlerinde de manuel focus sizi kesinlikle zorlamıyor bu lenste. Lensin sunduğu ultra geniş açı ve özellikle manzara fotoğraflarında diyafram kısmak bu lens ile odaklamayı çok kolaylaştırıyor hatta f 5.6 - f 8 gibi değerlerde %100 olarak odaklama ihtiyacınız kalmıyor bile diyebiliriz. Özellikle manzara fotoğrafları için lensin üzerinde 3 m üzerinde herhangi bir yere odaklama yapmanız çoğunlukla fotoğraflarınızdaki keskinliği sağlamak adına yeterli oluyor.


Bizim kullandığımız model Nikon F bayonete sahip. Samyang lenslerin Nikon F bayonetlerinin içerisinde diğer gövde sistemlerinden farklı olarak lensin gövde ile arasında elektronik kontaklar mevcut. Yani, lensi gövdeye bağlayıp, manuel diyafram halkasını f 22’ye getirdiğinizde, lensiniz makine ile iletişime geçiyor ve diyafram değerini makine üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bu sayede exif değerlerini de fotoğrafların içine yazıyor. Maalesef diğer marka sistemleri için bu kontaklar samyang lenslerde mevcut değil.


Benim kullandığım lenste, fotoğrafları lightroom a attığım zaman exif değerini ve açı değerini doğru olarak görebilmemize rağmen, yazılım lens markasını tanımıyor. Eğer lens profillerini ve chromatic aberration düzeltmeleri yapmak istiyorsanız lensi manuel olarak yazılım üzerinden seçmek veya bu değerler elle manuel olarak yapmak durumunda kalabilirsiniz.


İkinci aşamada bu lensin performans konusuna değinmek istiyoruz. Lens genel anlamda keskinlik bakımından tatmin edici, ışık alma kapasitesi yeterli, renk ve detay bakımından fiyatının üzerinde sonuçlar veriyor.


Bu lensi astrofotoğrafçılık için uygun kılan sebepler sadece odak uzunluğu ve diyafram açıklığı ile kısıtlı değil. Aynı zamanda açık diyafram değerinde elde edilen keskinlik, coma ve astigmatism gibi özellikleri en az seviyede barındırması bu lensi astrofotoğrafçılık için en çok tercih edilen lenslerden biri haline getiriyor. Fiyat olarak sağladığı özelliklerle piyasadaki rakiplerinin çok daha altında bir fiyat aralığına sahip olan bu lens, kullanıcısına fiyat / performans anlamında harika bir değer sunuyor.





Samyang 14mm f/2.8 Lens Çekim Örnekleri

25sn f/2.8 ISO 12.800

Yukarıdaki tek kare fotoğraf Nikon D610 ile 25 saniye f/2.8 diyafram değerlerinde ISO 12.800 ile çekilmiştir ve hiç bir işlem görmemiş, ham veridir.


Adobe Lightroom Classic kullanarak, Samyang 14mm f/2.8 MF lens profili için düzeltmeleri uyguladığımızda, lensin sebep olduğu distorsiyon ve vinyetin ciddi anlamda azaldığını görebiliyoruz.


120sn f/3.5 ISO 6400

Yukarıdaki fotoğraf Nikon D610 ile takip cihazı kullanılarak 120 sn f/3.5 ISO 6400 değerlerinde çekilmiş ve hiç bir işlem uygulanmamış, ham veridir.


Aynı şekilde Adobe Lightroom Classic üzerinde Samyang 14mm f/2.8 MF lens için profil düzeltmeleri uygulandığında yine aynı şekilde distorsiyon ve vinyetin azaldığını görmek mümkün. Diyafram kısıldığında ise, bu bozulmaların daha da azaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.



Fotoğraf Nikon D610 ile f/2.8 diyafram değerinde çekilmiş, hiç bir işlem uygulanmamıştır.

Yukarıdaki fotoğrafın, sol üst, sağ üst ve merkezinden alınan örnekleri yakından inceleyelim.


Fotoğrafın merkezinde, chromatic aberration dediğimiz renk bozulmalarının sıfıra yakın olduğunu ve fotoğrafın genelinin renk bozulmalarından etkilenmediğini söylemek mümkün. Köşelere gelindiğinde ise, çok hafif bir miktarda bu renk bozulmalarının oluştuğunu söyleyebiliriz. Ancak en açık diyaframa göre piyasadaki bir çok lensin çok çok üstünde bir performans sergiliyor burada Samyang 14mm f/2.8 lens. Ayrıca, astrofotoğrafçılıkta en çok dikkat ettiğimiz koma, astigmatism gibi bozulmalara bu lensin neredeyse hiç sahip olmadığını söylemek mümkün. Merkezinde bu anlamda mükemmele yakın olan bu lens, köşelere gittikçe çok küçük miktarlarda bu bozulmaları gösterebiliyor. Ancak, bütün bu bozulmalar kabul edilebilirin çok üzerinde ve astrofotoğrafçılık için bu lensin kesinlikle kullanılabilir olduğunu bizlere söylüyor.


Yapısı itibarı ile Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC lens, en açık diyafram değerinde koma, astigmatism gibi biçim bozulmaları konusundan oldukça makul olsa da, en açık diyaframda köşe keskinliği, vinyet ve distorsiyon konularında biraz geride kalıyor diyebiliriz. Ancak, bu lens ile diyaframı 1-2 stop kısmaya başladığımızda, bu etkilerinde oldukça minimuma indiğini ve lensin keskinlik anlamında ciddi bir sınıf atladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer bir takip cihazı ile kullanılacaksa, f4-5.6 değerleri aralığında, uzun pozlamalar ile üst sınıf sonuçlar elde edilebilir ve lensin performansı maksimize edilebilir. Takip cihazı olmaksızın da en açık diyafram değerinde bu lens, fiyatı itibari ile oldukça kullanılabilir ve tercih edilebilir bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.




Avantajları;

  • Fiyatı, kesinlikle fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi için ulaşılabilir bir fiyat skalasında. Tam bir fiyat/performans ürünü

  • Sağladığı ultra geniş açı, özellikle astrofotoğrafçılıkta daha uzun pozlamalar yapıp, gerektiğinde iso değerini düşürebilme olanağı sağlıyor,

  • Açık diyafram değerinde bile sıfıra yakın coma ve astigmatism e sahip olması. Özellikle astrofotoğrafçılıkta lens seçiminde en dikkat edilen iki unsurdur coma ve astigmatism. Çektiğimiz fotoğraflarda yıldızların köşelere doğru gittiğinde şekil bozukluklarına sebebiyet veren bu iki etken, bu lenste yok denecek kadar az diyebiliriz.

  • Chromatic aberration aynı zamanda renk bozulması olarak da bilinen, ışık kaynakları veya yıldızlar etrafında veya kaynağında mor, yeşil, mavi gibi renklerle istenmeyen çevrelemelere ve renk bozukluklarına sebep olan renk bozulmaları, bu lenste en açık diyaframda bile oldukça düşük. Fotoğrafta oluşacak olan bu düşük renk bozulması ise fotoğrafları işlerken bir butonla çok rahat bir şekilde düzeltilebiliyor.

Dezavantajları;

  • Lense filtre takılamıyor, filtre opsiyonları ciddi fiyata mal oluyor

  • f/2.8 de köşe keskinliği mükemmel değil.

  • Sahip olduğu ultra geniş açısı ve üretim maliyetinden ötürü ciddi distorsiyon (biçim bozulması) yaratıyor. Bu bozulma fotoğraf işlerken basit bir şekilde düzeltilebiliyor olsa da bazen rahatsız edici olabilir.

  • Ultra geniş açılı lenslerin bir çoğunda olduğu gibi lens köşelerinde ciddi bir vignetting oluşuyor. Vignetting de fotoğrafı işlerken tek bir butonda çözülebiliyor ancak en uç köşelerde magenta artifactler bırakabiliyor.

  • Crop gövdeler için dar kalıyor


Sonuç: Full Frame gövdeler için bu fiyat aralığında alınabilecek en iyi Ultra Geniş Açılı Lenslerden biri. Ancak, yapısı gereği oluşturduğu vinyet ve distorsiyon bu lens için çok büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca, APS-C biçimli bir kamera kullanıyorsanız ve yakın vadede Full Frame gövdeye geçmeyi düşünmüyorsanız, lensin görüş açısı dar kaldığı ve performansı Full Frame gövdelere nazaran daha düşük kaldığı için Samyang 10mm f/2.8 lensi tercih edebilirsiniz. Samyang 10mm f/2.8 lens incelemesini okumak için burayı tıklayabilirsiniz.


Samyang ürünlerini indirimli satın almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.






Tüm fotoğraflar; Okan BOZAT tarafından çekilmiştir.



216 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page