top of page

Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru

Gökyüzü gözlemcilerinin en sevdiği olaylardan biri olan, yılın son meteor yağmuru zamanı gelmiştir.

Geminid meteor yağmuru her yıl 4-17 Aralık’ta gerçekleşmektedir. Yılın en iyi gözlemlenebilecek meteor yağmurlarındandır. En aktif olduğu tarih 13-14 Aralık gecesidir.

Geminindlerin kaynağı diğer meteor yağmurlarının aksine bir kuyruklu yıldız değildir. 3200 Phaethon asteroidinin ardında bıraktığı toz parçacıklarından oluşur. Asteroidin Güneş etrafında dolanma süresi 1.4 yıldır. Geminid meteor yağmuru 3200 Phaethon asteroidin bıraktığı kalıntılar arasından Dünyanın geçmesi sırasında atmosfere giren parçacıkların yanmasıyla oluşur. Yıldız kayması olarak adlandırılan olay esasen atmosfere giren göktaşlarının yanmasıyla oluşuyor.

Geminid meteor yağmuru denme sebebi : Gemini takımyıldızından geliyormuş gibi göründüğünden bu adı almaktadır. Takım yıldızı'nın parlak iki yıldızı olan Castor ve Pollux civarına bakılabileceği gibi yılın en kuvvetli meteor yağmuru olduğundan gökyüzünün her bölgesinden gözlenebilir.

Saatte 35km/sn hızla, ortalama en az 50-100 arasında meteor görebiliriz. En fazla meteora saat 02.00 civarında rastlanabilir. Geminidler genellikle parlak ve yoğun renklidir. Ay’ın meteor yağmuruna olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Meteor yağmurunu gözlemlemek için herhangi bir ekipmana ihtiyaç yoktur.

Şehir ışıklarından uzakta, tenha bir izleme noktası bulun. Gözlerinizin karanlığa alışmasına izin vermeyi unutmayın, bu şekilde daha fazla meteor göreceksiniz. Gözünüzün karanlığa alışması yaklaşık 15-20 dakika sürebileceğini unutmayın. Gece görüşünüzü bozacağı için cep telefonu ekranınıza bakmayın!

Hava koşullarına göre giyinin ve özellikle uzun süre dışarıda kalmayı planlıyorsanız rahat giysiler tercih edebilirsiniz. Yanınızda bir battaniye veya rahat bir sandalye getirebilirsiniz. Meteor izleme bir bekleme oyunu gibidir.

İzleme noktanızda bulunduğunuz yere uzanın ve Geminid takımyıldızı yönüne doğru bakınız.

Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey berrak bir gökyüzü, bolca sabırdır.

Yukarıya Bakmaya Devam…



15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page