top of page

Orionid Meteor Yağmuru

Orionid meteor yağmuru Güneş etrafında dönen Halley kuyruklu yıldızının, 34 yıl önce arkasında bıraktığı parçalardan oluşur ve her yıl 2 Ekim ve 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşir.

Gezegenimiz her yıl bu tarihlerde Halley kuyruklu yıldızının ardında bıraktığı parçaların yoğun olduğu bölgeden geçer. Halley kuyruklu yıldızı Güneş etrafından geçerken ısısının artması sonucu buz ve kaya parçalarını yörüngede bırakır. Dünyamız da her yıl Ekim ayında bu yörüngeden geçtiği için kaya ve buz parçaları Dünya’nın üst atmosferine girerek sürtünmeden dolayı yanmaya başlarlar. Bu da bizim yıldız kayması olarak adlandırdığımız, aslında meteor yağmuru olan olaydır. Halley kuyruklu yıldızının ardında bıraktığı parçalar sonucu iki meteor yağmuru oluşur. Biri Orionids diğeri ise Mayıs ayında gerçekleşen Eta Aquarids meteor yağmurudur.

Meteor yağmurlarının Dünya atmosferine giriş yönü hangi takım yıldızına denk geliyor ise o takımyıldızının ismini almaktadır. İşte bu yüzden bu meteor yağmurunun ismi “Orionids” olarak geçer. Bu yüzden meteor yağmurumuzun saçılmaya başladığı konum Orion (Avcı ) takımyıldızına denk geldiği için bu ismi almaktadır. Saçılan bu parçaları “Orionidler” olarak adlandırıyoruz. Tam saçılmaya başladığı noktası Avcı takımyıldızının doğu yönündeki Betelgeuse yıldızı yönündedir. Avcı takımyıldızının olduğu her yönde görebilirsiniz.

Orionid meteor yağmurunun en etkin olduğu günler 20-21 Ekim 2020 geceleridir. Saatte 10-20 adet ve saniyede 67 kilometre hızla atmosfere giriş yapacaktır. Bu görsel şöleni izlemek için ışık kirliliğinin olmadığı, şehir merkezinden uzakta bir yere gitmelisiniz. Gözlerinizi karanlığa bir süre alıştırdıktan sonra gün ağarana kadar izleyebilirsiniz. En iyi meteor yağmuru izleme şekli mümkünse yere uzanarak gökyüzünün görebildiğiniz kadar çok kısmını izleyerek yapılır. Ay’ın gözleme olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Orionid meteor yağmurunu izlemek için teleskop veya dürbün ihtiyacınız yoktur, ihtiyacınız olan şeyler;

● Işık kirliliğinin olmadığı bir bölge ● Bulutsuz bir gökyüzü ● Sıcak tutacak kıyafetler ● Bir mat ya da kamp sandalyesi


Orionid meteor yağmuru boyunca yukarıya bakmaya devam edin ve bu şölenin tadını çıkartın.



19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page