top of page

APS-C SENSÖRLÜ KAMERALAR İÇİN RAKİPSİZ ASTROFOTOĞRAF LENSİ; Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS



Teknik Özellikler

Test Edildiği Makine: Nikon D5300

StellarX Skoru: 4 / 5


Kutu İçeriği Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Lens

Ön Lens Kapağı

Arka Lens Kapağı

Lens Kesesi


İlk İzlenimler

Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS, Samyang’ın Crop/APS-C/DX boyutlu sensöre sahip DSLR ve aynasız kameralar için ürettiği ultra geniş açı lensi yüksek fiyat performans oranı ile dikkat çekiyor. Stellar Xperiences ekibinden Mustafa AYDIN’ın uzun yıllardır kullandığı Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS lensini sizler için detaylı olarak inceledik.


İncelememizi Nikon D5300 gövde üzerinde gerçekleştirdik. Kullandığımız modelin, Nikon F bayonete sahip, çipli versiyon olduğundan bahsetmekte fayda var. Samyang MF serisi lenslerin Nikon F versiyonları için, bayonet üzerinde bulunan elektronik kontakları sayesinde kamera ile iletişimi kurulabiliyor ve bu sayede lens bilgisi exif datasına yazılabiliyor. Bu lensi Nikon gövdeler üzerinde A / S / M / P modlarını kullanmak da mümkün (bu özellikler diğer bayonet uyumlu MF serisi için geçerli olmayabilir).

Ürün oldukça sağlam bir kutuda, ambalajlanmış bir şekilde sizlere ulaşıyor. Kutunun içerisinden çıkan bez lens kesesi ön ve arka kapaklar sayesinde lensinizi çantanızın içinde güvenle bir şekilde saklama ve taşıma kolaylığı sağlıyor. Bombeli bir yapıya sahip olduğu için lensin parasoleyi çıkarılabilir değil ve aynı sebeple filtre vidalama mümkün değil. Mecbur kalmadığınız sürece satmak istemeyeceğiniz bu lensi, olur da satmayı düşünürseniz kutuyu ve kutu içeriğini saklamayı tercih edebilirsiniz.


Fiyatına rağmen oldukça iyi bir yapım kalitesine sahip olan lens, metal gövde ve plastik, kauçuk dış aksamdan oluşuyor. Diyafram halkasının hemen önünde bulunan kırmızı halka ise Samyang’ın premium serisi lens ailesinin bir üyesi olduğunu gösteriyor. Lensin ağırlığı 590-620 g aralığında olsa da kaliteli bir lens tutuş hissi veriyor.


Bu odak uzaklığı ve açıklık ile piyasada pek rakibi olmayan Samyang 10mm f/2.8 yine de performansını oldukça yüksek tutuyor, fiyatı ise oldukça katlanılabilir. 1.5x crop faktörü ile 15mm ve 109.5˚, 1.6x crop faktörü ile 16mm ve 105.9˚ odak uzaklığına ve inanılmaz genişlikte bir görüş açısına sahip oluyor. Bu geniş görme açısı sayesinde panorama yapmak konusunda tereddütlü olan kullanıcılar için oldukça uygun. Bu kadar geniş bir görme açısı özellikle samanyolu, takımyıldız ve meteor yağmuru çekimleri için gökyüzünün önemli bir bölümünü fotoğrafınızda almanızı sağlarken yeryüzünden fotoğrafınıza eklemek istediğiniz kompozisyon ögeleri için de bir sürü yer sağlıyor.


Astrofotoğrafçılar olarak her zaman manuel netleme yaptığımız için Samyang 10mm f/2.8 lensin otomatik netleme yapmıyor olması bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça rahat netleme halkası kolay bir netleme sağlıyor. Sonsuza netleme yapmak da oldukça kolay olan lens netlemeyi lensin içinde hareket eden bölüm yaptığı için netleme esnasında lensin boyu sabit kalıyor.

Lensin optik yapısına gelince yapısında bulunan 2 adet aspherical eleman sayesinde küresel bozulma ve distorsiyon (biçim bozulması) yok denecek kadar az. Bir diğer özelliği olan NCS yani Nano Kaplama Sistem sayesinde ghosting/hayalet görüntü ve flare/parlamaları minimize ediyor.


Astrofotoğrafçılıkta en çok karşılaşılan bozulmalardan birisi yıldızların etrafında oluşan renk bozulmaları, lensten geçen ışığın farklı renklerdeki dalga boylarının aynı düzlem üzerine düşmemesinden kaynaklanan özellikle kontrastın yüksek olduğu bölgelerde (özellikle yıldızların kenarları) görülen bozulmalara renk bozulmaları (chromatic aberration) adı veriliyor. Samyang 10mm f/2.8 yapısındaki bir adet ED (extra low dispersion) eleman ile renk bozulmalarını minimize ediyor. Lensler genellikle en açık diyafram değerlerinde bu bozulmayı maksimum göstermeye meyillidirler. Samyang 10mm f/2.8 en açık diyaframı olan f/2.8’te bile fotoğrafın merkezinde sıfıra yakın renk bozulması yaratırken köşelere doğru ise oldukça düşük ve işleme esnasında baş edilebilecek ölçüde ve zorla seçilebilecek kadar az miktarda renk bozulmasına sebep oluyor.


Hızlı (düşük f oranına sahip olmasına) bir lens olmasına rağmen köşelere düşen ışık miktarı oldukça iyi dengelenmiş olan Samyang 10mm f/2.8 lens f/2.8’te bile kullanıldığında yok denecek kadar az vinyete sebep oluyor. Oluşan vinyet fotoğraf işleme programlarında lens profili kullanılarak rahatça elimine edilebiliyor. Eğer lensinizi ve kameranızı bir yıldız takip edici üzerinde kullanacak iseniz diyaframı f/4’e düşürerek bu vinyetten de rahatça kurtulabilirsiniz.


Samyang 10mm f/2.8 astrofotoğrafçıların başının belası olan koma ve astigmatism bozulmaları açısından da oldukça kabul edilebilir derecede bozulmalara sahip. Aşağıda örneklerde de göreceğiniz üzere köşelere yakın yıldızlarda kabul edilebilir derecede koma ve orta seviyede astigmatizm gösteriyor.


Nikon D5300 Samyang 10mm f/2.8 Lens Çekim Örnekleri


20 saniye f/2.8 ISO 3200


Yukarıdaki tek kare fotoğraf Nikon D5300 ile 20 saniye f/2.8 diyafram ile 3200 ISO’da çekilmiştir ve hiçbir işleme maruz bırakılmamıştır.

Adobe Lightroom kullanarak Samyang 10mm f/2.8 lens profili kullanıldığında fotoğraftaki vinyetin ve lensin sebep olduğu fıçı distorsiyon (biçim bozulmasının) görülür derecede azaldığını söylemek mümkün.

Fotoğraf Nikon D5300 ile f/2.8 diyaframda çekilmiştir. Ham fotoğraf sadece +1 exposure ile bir miktar stretch edilmiştir.


Yukarıdaki ham fotoğrafın sol ve sağ üst köşelerinden ve ortasından alınan yıldızlı bölgelere yakından bakalım.


Fotoğrafın merkezinden ve köşelere yakın alınan örneklerde yıldızların kenarında oluşan renk saçaklanmalarından “eksenel renk bozulması” olduğunu görebiliyoruz. Fotoğraf işleme aşamasında kolayca “de-fringing” özelliği kullanılarak ya da çekim sırasında bir stop diyafram kısılarak etkisi sıfıra yakın hale getirilebilir. Lens en açık diyaframı olan f/2.8’de bile baş edilebilir, 1 pikselin bile altında kalan miktarda eksenel renk bozulması yaratıyor. Bu tür bozulma hızlı yani düşük f oranına sahip geniş açı lenslerde kaçınılmaz olup Samyang 10mm f/2.8’de istisna değil.


Samyang 10mm f/2.8 koma düzeltme konusunda oldukça başarılı fotoğrafın sol ve sağ üst köşelerinden alınan örneklerde bir miktar koma oluşumu gözleniyor olsa dahi oldukça minör seviyede kalıyor.


Son olarak fotoğrafın sol üst ve sağ üst köşelerinden alınan örneklere baktığımızda merkezden dışarı doğru saçılan şekilde ve makul seviyede kabul edilebilecek tanjantal astigmatizme sahip olduğunu görüyoruz.


Sonuç: Samyang 10mm f/2.8 geniş açı astrofotoğrafçılık için APS-C/DX biçimli sensöre sahip kameralar için rakipsiz bir lens. Bir rakibi olmamasına rağmen gerek f/2.8 olan hızı gerekse optik bozulmaları minimal gördüğümüz bu lens astrofotoğrafçılık için kit lensin üzerinde bir performans arayan kullanıcılar için önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.


Samyang ürünlerini indirimli satın almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.






Tüm fotoğraflar Mustafa AYDIN


260 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page