top of page

Samyang 135mm f/2.0 ED UMC Lens İncelemesi

Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021



Teknik Özellikler


Test Edildiği Makine: Nikon D5300, Nikon D610

StellarX Skoru: 5 / 5


Kutu İçeriği

Samyang 135mm f/2.0 ED UMC Lens

Ön Lens Kapağı

Arka Lens Kapağı

Parasoley

Lens Kesesi


İlk İzlenimler


Fiyatına göre Samyang 135mm f/2.0 ED UMC üstün bir performans sergiliyor. Özellikle açık diyaframı ve bu diyafram değerinde verdiği çok düşük optik bozulmaları sayesinde tüm dünyada astrofotoğrafçıların en gözde lenslerinden biri olmayı başarıyor. Stellar Xperiences ekibi olarak, ekibimizin de uzun yıllardır kullandığı Samyang 135mm f/2.0 ED UMC lensini sizler için detaylı olarak inceledik.


İncelememizi APS-C formatındaki Nikon D5300 ve Full Frame formatındaki Nikon D610 gövdeler üzerinde gerçekleştirdik. Kullandığımız modelin, Nikon F bayonete sahip, çipli versiyon olduğundan bahsetmekte fayda var. Samyang MF serisi lenslerin Nikon F versiyonları için, bayonet üzerinde bulunan elektronik kontakları sayesinde kamera ile iletişimi kurulabiliyor ve bu sayede lens bilgisi exif datasına yazılabiliyor. Ayrıca, bazı gövdeler üzerinde A / S / P modlarını kullanmak da mümkün olabiliyor (bu özellikler diğer bayonet uyumlu MF serisi için geçerli olmayabilir).

Ürün oldukça korunaklı bir kutuda, ambalajlanmış bir şekilde sizlere ulaşıyor. Kutu içeriği ise oldukça yeterli. Firma lensi taşımanız ve saklamanız için yumuşak bez bir kese sunuyor. Mecbur kalmadığınız sürece satmayacağınız bu lensi, olur da satmayı düşünürseniz kutuyu ve kutu içeriğini saklamayı tercih edebilirsiniz.


Yüksek kalite plastik, metal ve hafif dokuda yüzey karışımı ile bir araya getirilmiş malzemelerden oluşan bu lens, kauçuk focus halkası ile inanılmaz derecede hassas bir netleme imkanı tanıyor. Diyafram halkasının hemen önünde bulunan kırmızı halka ise Samyang’ın premium serisi lenslerinden biri olduğuna işaret ediyor. Sahip olduğu açıklığa göre çok fazla ağırlığa sahip olmasa da, kaliteli bir lens tuttuğunuzu hissettiriyor.


Piyasadaki alternatifleri ile karşılaştırıldığında fiyat anlamında tüm rakiplerinin altında kalan Samyang 135mm f/2.0 lens, performans anlamında bir çok konuda rakiplerinin üzerine çıkabiliyor. Çok geniş açıklığı sayesinde ışık alma kapasitesi oldukça yüksek, 135mm gibi tele odak uzunluğuna sahip olması derin uzay astrofotoğrafçılığına geçmek isteyenler için ideal bir aralık oluşturuyor. Bu sayede 1.5x crop faktörü olan bir makine üzerinde 202.5mm, 1.6x crop faktörlü makinelerde ise 216mm gibi odak uzunluğu sağlıyor. Bu da özellikle sağladığı geniş FOV (Field of View, Görüş Alanı) sayesinde sayısız derin uzay objesi çekmenize olanak sağlıyor.


En açık diyafram değerinde bile çok yüksek bir keskinlik sunan Samyang 135mm f2.0, diyaframı biraz kıstığımızda performansı katlanarak artıyor. Başlangıç aşamasında takip cihazı kullanmadan bile, en açık diyafram aralığında, kısa pozlamalar ile temel objeleri çekebilirsiniz. Astrofotoğrafçıların kullandığı optiklerde karşılaştığı en önemli sorunlar; renk bozulmaları (chromatic aberration), biçim bozulması (distortion), vinyet, astigmatizm ve komadan oluşuyor. Lens içerisindeki bir adet ED (extra low dispersion) eleman ile renk bozulmaları lenste yok denecek kadar azalıyor. UMC yani “Ultra Multi Coating” Ultra Çoklu Kaplaması ile ışık penetrasyonunu optimize ederek, parlama, gölge, hayalet oluşumunlarını da etkili şekilde önlemektedir.


Genelde lensler bu bozulmaları en açık diyafram değerinde ve daha da çok tam çerçeve (full frame) kameralarda göstermeye meyillidir. Samyang 135mm f2.0 tam çerçeve kameralar üzerinde bile en açık diyafram değerinde bu bozulmaları en minimum seviyede gösteren lenslerin başında geliyor. Bu sayede hem ekibimizin hem de tüm dünyadaki astrofotoğrafçıların favori lenslerinden biri olmayı başarıyor.

Astrofotoğrafçılıkta her zaman manuel olarak sonsuza netleme yaptığımız göz önünde bulundurularak bu lensin hem netleme hem de sonsuza netleme performansının oldukça tatmin edici olduğunu söylemek gerekir.


Nikon D5300 Samyang 135mm f/2.0 Lens Çekim Örnekleri


210 saniye

f/2.8

ISO 1000

Yukarıdaki tek kare ham görüntüye bakıldığında lensin en açık diyaframı olan 2.0’dan bir sadece bir stop düşülerek çekilmiş köşelerde belli belirsiz bir vinyet fark edilebiliyor, ancak görüntü genel olarak oldukça keskin. Bu görünen zayıf vinyet flat kalibrasyon karelerine bile ihtiyaç olmadan işleme sırasında kolaylıkla giderilebilecek kadar hafif kalıyor.


Şimdi aynı ham karenin köşelerine göz atalım;

Astrofotoğraçılıkta optik kalitesinin en önemli ölçüm kriteri köşeden köşeye tam yuvarlak yıldızlar elde etmektir. Yukarıdaki tek kare ham fotoğrafın 4 köşesinden ve ortasından alınmış olan örneklerde özellikle köşelere bakıldığında yuvarlak yıldızların elde edildiğini koma (kuyruklu yıldız benzeri bozulma), astigmatizm ve yıldızların kenarlarında renkli saçaklanmaların yani renk bozulmalarının sıfıra yakın olduğu görülüyor.

Son olarak 102 tane 210 sn karenin istiflenip işlenmiş halini görüyoruz. Köşeden köşeye tam yuvarlak yıldızlar, işleme esnasında tamamen ortadan kalkmış vinyet astrofotoğrafçılık için oldukça tatmin edici bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.


200 saniye

f/2.8

ISO 1000


f/2.8 diyafram ile çekilmiş bu tek kare ham görüntüde ve aşağıda fotoğrafın dört köşesinden ve ortasından alınmış kesitlerde de yine köşeden köşeye yuvarlak ve bozulmasız yıldız performansını rahatlıkla görebiliyoruz.

Nikon D5300 gibi 1.5x çarpanlı sensöre sahip bir kamerada bile oldukça geniş bir FOV’a (görüş alanı) sahip olduğu için geniş bulutsu alanları için oldukça yatkın bir lenstir.

Yukarıdaki fotoğraflar Stellar Xperiences kurucularından Mustafa AYDIN tarafından çekilip işlenmiştir.


Nikon D610 Samyang 135mm f/2.0 5 saniye f/2.0 ISO 5000

f/2.0 diyafram ile çekilmiş bu tek kare ham görüntüde ve aşağıda fotoğrafın dört köşesinden ve ortasından alınmış kesitlerde de yine köşeden köşeye lensin keskinlik olarak ve bozulmalar açısından üstün bir performans sergilediğini rahatlıkla görebiliyoruz. Full Frame gövde üzerinde en açık diyafram değerinde köşelerde biraz vinyete sebep olsa da, bu vinyet işleme sırasında kolaylıkla çözülebiliyor.


Yukarıdaki fotoğraf Stellar Xperiences kurucularından Okan Bozat tarafından çekilmiştir.

Nikon D5300 Samyang 135mm f/2.0 30 saniye f/3.2 ISO3200 En açık diyafram olan f/2.0’da bile üstün bir performans gösteren lensin diyaframını biraz kısıp f/3.2’ye getirdiğimizde keskinlik ve optik performans daha da iyileşiyor. Optik bozulma kalmıyor. Vinyet fark edilmeyecek kadar azalıyor. f/3.2 ile çekilmiş bu yukarıdaki fotoğrafın dört köşesinden ve ortasından alınmış kesitlerde köşeden köşeye ve lensin ortasında gerek keskinlik gerek optik bozulmalar açısından çok başarılı bir performans sergilediğini görebilirsiniz. İşlenmiş hali ise aşağıda görülebilir.

Yukarıdaki fotoğraf Stellar Xperiences kurucularından Can İnellioğlu tarafından çekilmiştir.


Sonuç: Oldukça açık diyaframlarda bile bozulmalar konusunda yüksek performans gösteren Samyang 135mm f/2.0 ED UMC şüphesiz bir astrofotoğraf lensidir. Düşük odak uzaklıklı bir teleskop olarak kullanılabilir.


Samyang ürünlerini indirimli satın almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.



265 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page