top of page

YENÄ° EVÄ°MÄ°Z NEDEN MARS?

Bir çoğumuz yeni evimiz olma potansiyeli olarak Mars'ı biliriz peki neden Mars? Neden farklı bir gezegen değil?

Kısaca MARS


Telif: ESA



Mars Güneş'e uzaklık bakımından dördüncü gezegendir. Ortalama yörünge hızı 24.077 km/s’tir. Phobos ve Deimos olmak üzere iki doğal uyduya sahiptir ve Mars'ın yarıçapı yaklaşık olarak Dünya’nınkinin yarısı kadardır. Mars; boyutu, kütlesi ve yüzeyindeki yerçekimi bakımından Dünya ile Ay arasında yer alır. Mars'ın yüzeyinin kızıl görünümü demiroksit (pas) kaynaklıdır.

Evrende yaşamın oluşabilmesi için gezegenin yüzeyinin katı olması, suyun olması, ince de olsa bir atmosfere sahip olması ve basınç olarak uygun olması gerekir. Bu kriterleri değerlendirirken yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegen evimiz Dünya'yı baz alırız.

İncelediğimiz gezegenin yıldızına uzaklığına önem veririz. Çünkü çok yakın olsa (Merkür gibi) yaşanılmayacak kadar sıcak bir gezegen olacaktır, çok uzak olsa (Uranüs gibi ama katı bir gezegen hayal edelim) oldukça soğuk ve yine yaşanılmayacak bir gezegen olacaktır. Bu nedenle araştırmalarımızı yıldızların etrafında dönen gezegenler içerisinde orta uzaklıkta bulunanlara yoğunlaştırmış durumdayız. Peki kendi güneş sistemimizde neden Mars?

Gezegenimiz ile oldukça çok ortak noktalara sahip olması ve donmuş su bulmamız arştırmalarımızı Mars'a yoğunlaştırmamıza sebep oldu.


Peki nedir bu ortak noktalar?


Mars, yer şekilleri ve boyut olarak neredeyse Dünya'nın ikizi olarak isimlendirilmektedir. Hatta SpaceX kurucusu ve sahibi olan Elon MUSK’ın kendi ofisinde aşağıdaki fotoğraf yer almaktadır. Musk’a göre birisi şu anki Mars diğeri ise gelecekte ki evimiz Mars.


Dünyalaştırılan Mars


Mars'ın da Dünya gibi kayalık ve dağlık yer şekillerine sahip olması Dünya'dan görüntülere benzerlik göstermesine sebep olmuştur.


2005 yılı Kasım ayı sonunda Mars Exploration Rover A Spirit'in Husband Hill'in zirvesinden inerken çektiği Mars'tan bir panoramik fotoğraf.


Mars Pathfinder tarafından çekilmiş Mars’ın dağınık kaya oluşumlu bir yüzey fotoğrafı.


Yukarıda ki fotoğrafların yanı sıra Mars'ın aktif bir gezegen olmasından dolayı üzerinde pek çok volkanik dağ vardır. Hatta Güneş Sisteminin en büyük volkanik dağı da Mars'ta bulunuyor. Aynı zamanda Güneş Sisteminin en büyük dağı da Mars'ta yer alıyor. Gönderdiğimiz uydular ile kurumuş göl ve nehir yataklarının olduğunu da görmemiz bizlere bir yaşam kalıntısı olabileceğinin ipuçlarını veriyor.

Bulmayı amaçladığımız yaşam formu bizler gibi gelişmiş bir form değil bir mikroorganizma dahi olsa bizler için bir umut var demektir. Mars'ın diğer gezegenlere göre bir atmosfere sahip olması da bizler için bir umut vaat ediyor. İnce atmosferi kalınlaştırmak için neler yapabileceğimize dair araştırmalar hala devam ederken bazı bilim insanlarının öngörüleri Dünya için ölümcül olabilecek atom bombasını denersek Mars'ın atmosferinin iyileşebileceği yönünde. Eğer atmosferi iyileştirebilirsek Mars'ın kutuplarında yer alan donmuş ve bizim içemeyeceğimiz kadar tuzlu ve asitli suyu içmeye elverişli hale getirebilmek için halihazırda süren çalışmalar daha da hız kazanmış olacaktır.

İşte bu sebeplerden ötürü Mars'ın yakın gelecekte ki yeni evimiz olma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.


Fotoğraf: Murat Sana Kızıl gezegen Mars'ın görüntüsü 3000 kareden oluşan videonun en iyi 60 karesi istiflenerek elde edildi.

Tarih : 16.08.2020

Konum : Gölbaşı, Ankara - Turkey

Ay Evresi : %11

Işık Kirliliği : 18.71 (Bortle 6.5)

Optik : Meade LX70 6" Maksutov Cassegrain

Montür : Celestron AVX

Kamera : ZWO ASI 224MC

Filtreler : Optolong 1.25" UV/IR Cut

Pozlama : Best 60 frames of 3000 (25FPS)


Kaynaklar:

63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page