top of page
Ebru Çelen

2021 Ekim Ayı Gökyüzü Gözlem Rehberi

Ekim ayı, uydumuz ay, meteor yağmuru, galaksi ve gezegen gözlemi yapmak ve fotoğraflamak için dolu dolu bir aydır. Ekim ayında hep birlikte

gökyüzüne bakıyoruz.


Fotograf Murat SANA


6 Ekim: Yeni Ay

Yeni Ay, Güneş ve Ay'ın aynı hizada olduğu, Güneş ve Dünya'nın Ay'ın zıt taraflarında olduğu zamandır. Gökyüzü gözlemi için Ay’ın en iyi zamanıdır. Gökyüzünde Ay ışığı olmayacağı için gökyüzünü gözlemlemek ve fotoğraflamak için en iyi zamandır.


8-9 Ekim: Draconid (Ejderha) Meteor Yağmuru

Bazen Giacobinids olarak da bilinen Draconid meteor yağmuru, her yıl Ekim ayında gökyüzünü süsleyen iki meteor yağmurundan biridir. Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge hareketi sırasında 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının yörüngesine yaklaştığı yılın bu dönemlerinde meydana geliyor. Kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaşırken ısınması sonucu arkasında bıraktığı parçalar, Dünya’nın yer çekimi etkisiyle atmosfere giriş yaparken, yanarak meteor yağmuru görüntüsünü oluşturuyorlar. Saatte yalnızca yaklaşık 10 meteor üreten küçük bir meteor yağmurudur. İlk kez 1900 yılında keşfedilmiştir. Akşamın ilk saatlerinden itibaren tepe noktanızda bulunan Ejderha Takımyıldızı civarında izlenebilir. En yoğun olduğu gece 8-9 Ekim gecesidir.


9 Ekim: Ay ve Venüs gün batımından sonra batıda yakın görünümde. Ay hilal evresinde olduğu için güzel bir yakınlaşma olacaktır. Fotoğraflamak için en iyi zamandır.


14 Ekim: Ay, Jüpiter ve Satürn gece ortası güneybatı ufkunda yakın konumda görünecek.


15 Ekim: Triangulum Galaksisi (M33) gözlem için iyi bir konumda

Dünyadan yaklaşık 3 milyon ışık yılı uzaklıktaki bulunur. Samanyolu ve Andromeda galaksilerini de içeren Yerel Grub'un üçüncü büyük gökadasıdır. Triangulum Galaksisi muhtemelen Giovanni Batista Hodierna tarafından 1654 yılından önce açık küme NGC 752 ile birlikte keşfedilmiştir. Charles Messier, 25 Ağustos 1764 yılında M33 olarak kataloğuna eklemiştir.


Fotograf Mustafa AYDIN


20 Ekim: Dolunay

Dolunay ayın 22’sine kadar etkisini gösterecek. Ay, 22’sinden sonra yavaş yavaş son dördün evresine geçiyor.


21-22 Ekim: Orionid (Avcı) Meteor Yağmuru:

Orionid meteor yağmuru Güneş etrafında dönen Halley kuyruklu yıldızının, 34 yıl önce arkasında bıraktığı parçalardan oluşur ve her yıl 2 Ekim ve 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşir. Meteor yağmurlarının Dünya atmosferine giriş yönü hangi takım yıldızına denk geliyor ise o takımyıldızının ismini almaktadır. İşte bu yüzden bu meteor yağmurunun ismi “Orionids” olarak geçer. 21-22 Ekim meteor yağmurunun en yoğun olduğu gecedir. Gece yarısından itibaren doğudan yükselen Avcı (Orionid ) Takımyıldızının doğu yönündeki yıldızı Betelgeuse kuzeyine doğru bakılarak izlenebilir. Dolunay, bu yıl meteor yağmuru için bir sorun olacak. Parıltısı, en parlak göktaşları dışında hepsini engelleyecektir.

Orionid meteor yağmurunu izlemek için teleskop veya dürbün ihtiyacınız yoktur, ihtiyacınız olan şeyler;


● Işık kirliliğinin olmadığı bir bölge

● Bulutsuz bir gökyüzü

● Sıcak tutacak kıyafetler

● Bir mat ya da kamp sandalyesi


25 Ekim: Merkür En Büyük Batı Uzanımında

Batıdaki en büyük uzama, sabah gökyüzünde Merkür'ün Güneş'ten en uzak olduğu zamandır. Merkür'ü görmek için en iyi zamandır çünkü sabah gökyüzünde ufukta en yüksek noktasında olacaktır.


29 Ekim: Venüs En Büyük Doğu Uzanımında

Venüs'ü tespit etmek genellikle kolaydır: Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzümüzdeki en parlak üçüncü nesnedir. Akşam gökyüzünde Güneş'ten en uzak uzaklığı, doğudaki en büyük uzama olarak adlandırılır. Akşam gökyüzünde, ufkun üzerindeki en yüksek noktasında Venüs'ü görmek için en iyi zaman budur.


JÜPİTER:

Jüpiter bu ay gün batımında gökyüzünün güneybatı batı bölgesinde yükselecek gece yarısına kadar gökyüzünde kalacaktır. 15 Ekim’de Ay ile yakın görünecek. Etkileyici parlaklığıyla teleskoplu gözlemciler gezegen daha yakın konumda olacağı için ayrıntılı gözlemleyebilirsiniz.


Çekmiş olduğunuz gökyüzü fotoğraflarını Instagram , Facebook ve Twitter üzerinden bizleri de (@stellarxperiences) etiketleyerek paylaşmayı unutmayınız !


Gökyüzüne Bakmaya Devam…



KAYNAKLAR:

288 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page